Новости

Стратешки партнерства за развивање на социјална агенда за промени
Open call for Consultancy
ПОВИК ЗА ОБУКА
Меѓународен ден на жената 8 март Почитување на правата на жените работнички и искоренување на трудовата експлоатација
Превенција од трговија со деца преку обработка на едукативен филм Набљудувачи
Нова регионална иницијатива на ИРИС МРЕЖА
#ГласенТекстилец
Развивање систем за собирање податоци за следење на состојбaта со насилството врз децата
РЕЗУЛТАТИ од избор за најдобра новинарска статија на тема ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ
Огласот е затворен Оглас за ангажирање на консултант
ИЗВЕСТУВАЊЕ РЕЗУЛТАТИ ОД ЈАВНОТО ГЛАСАЊЕ ПРЕКУ ФЕЈСБУК
СОС линија за помош при трговија со луѓе
СОЗДАДИ НАДЕЖ Хуманитарен базар на ракотворби
Open Gate publish announcement for recruitment of Lecturer
Open Gate publish announcement for recruitment of Lecturer
ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобар мултимедијален производ на тема „Трговија со луѓе
ЈАВЕН ПОВИК за избор за најдобра новинарска статија на тема ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ
Соочување со траумата преку арт терапија- работилница за бегалци и мигранти
Огласот е затворен -ОГЛАС ЗА ПРИВРЕМЕНО АНГАЖИРАЊЕ НА КОНСУЛТАНТИ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ЈАВНИ НАСТАНИ „СПОДЕЛУВАЊЕ НА ЖИВОТНИ ПРИКАЗНИ“
ОГЛАС Е ЗАТВОРЕН

Огласот е затворен
Сара од Сирија
Со здружен труд кон подобро здравје
Да кажеме ДА за подобар живот на сите бегалци
Tdh press release on the current situation in Tabanovce
Open Gate publish announcement for Recruitment of International Women’s Protection Consultant
Работилници со децaта бегалци
Денес, 2 декември се одбележува Меѓународниот ден за укинување на ропството
Огласот е затворен


ОТВОРЕНА ПОРТА поради зголемениот обем на работа објавува ОГЛАС
Денес, по повод Светскиот ден за борба против трговијата со луѓе, Отворена Порта и Меѓународната мрежа Ла Страда Интернационал потсетуваат дека најдобар начин да се заштитат тргуваните лица е да се осигура дека нивните права се почитуваат и се промовираат !
Обезбедена поддршка на 187 лица- баратели на азил
Зајакнување на социјалните вештини и компетенции на идните социјални работници
ОТВОРЕНА ПОРТА објавува ОГЛАС за нови 11 работни позиции
Усвоен нов Ла Страда стратешки план 2016-2020
8ма Ла Страда НВО Платформа - ,,Обединети против трговијата со луѓе,,
Реинтеграција на жртвите од трговија со луѓе
ОФИЦИЈАЛНО ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИ ЗА НАЈДОБРИ НОВИНАРСКИ СТАТИИ НА ТЕМА ТРГОВИЈА СЛО ЛУЃЕ
15 години јубилеј на Отворена Порта
Трет анимиран ТВ спот за трговија со луѓе
20 години помош и поддршка
Зајакнуавање на соработката на граѓанските организации за заштита на децата од експлоатација
Тренинг за следење на судските процеси за кривично дело трговија со луѓе
Отворена Порта партнер на нов проект за правна заштита на жените
“Балкан Делувај Сега –против трговијата со луѓе !-2
Награда за најдобри средношколски мултимедијални проекти во Македонија.
АПРИЛ -БЕЗ ЕКСПЛОАТАЦИЈА
Ла Страда, 20 годишнина -20 години промоција на правата на тргуваните лица.
,Плата за пристоен живот во текстилната индустрија во Турција и во Европските пост-социјалистички земји – конкретни пристапи и стандарди" 03-05 Март 2015 година, Истанбул.
Програма за поддршка на баратели на азил
ЈAВЕН ПОВИК
Не ми го одземајте моето детствo
СОС линија за информација, поддршка и заштита од трговија со луѓе
Втор ТВ спот – Крени гои гласот проти трговијата со луѓе
ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ТРАНСНАЦИОНАЛНИОТ УПАТЕН МЕХАНИЗАМ ЗА ДЕЦА ВО ДВИЖЕЊE
9-20 Март 2015-59тата Комисија на Статусот на Жената, Њу-Јорк,
Националната конференција за проактивна и координирана борба
18 октомври- Евроски ден за борба против трговијата со луѓе
 • Стратешки партнерства за развивање на социјална агенда за промени

   

  Здружението за акција против насилство и трговија со луѓе - Отворена порта Ла страда, го промовираше проектот Стратешки партнерства за развивање на социјална агенда за промени: Препознај, почитувај и остварувај права“ финансиран од Европската Унија.

  Неговото спроведување треба да овозможи зајакнување на граѓанските организации во Македонија, како и нивна можност за финансирање преку програма за ре-грантирање за поддршка на здруженија на граѓани кои што делуваат во областа на заштитата на човековите права (жени, деца, социјални права, миграција, организиран криминал вклучувајќи ја и трговијата со луѓе и експлоатацијата).

  Дознајте повеќе!
 • Open call for Consultancy

  Open call for Consultancy for the Guide on referral system/social service delivery for migrants

  Title: IRIS NETWORKing - CSOs for protection sensitive migration management

  Дознајте повеќе!
 • ПОВИК ЗА ОБУКА

  Дознајте повеќе!
 • Меѓународен ден на жената 8 март Почитување на правата на жените работнички и искоренување на трудовата експлоатација

  Меѓународен ден на жената  8 март 
  Почитување на правата на жените работнички и искоренување на трудовата експлоатација

  Овој 8 ми март го посветуваме на жените работнички од текстилната и кожарската индустрија  и повикуваме на почитување на работничките права и искоренување на трудовата експлоатација која што се случува во Македонија.

  Текстилната индустрија е најголема извозна индустрија во Македонија која допринесува економска стабилност, производство, работа, извоз. Податоците од теренските истражувања што Отворена Порта ги направи во 2015/2016 за текстилната и кожарската индустрија укажуваат на полова дискриминација, односно жени работници кои заработуваат помалку од нивните машки колеги за работа со еднаква вредност. Жените претежно се наоѓаат во  безизлезна состојба и не можат да излезат  од услови на сиромаштија со речиси никакви можности за работа. Ниските плати вршат структурно, економско насилство врз работниците, особено врз жените. Зависноста е клучен збор тука,  главно за илјадниците жени принудени да останат на работното место, без разлика колку се лоши условите за работа.  Ниските плати, исто така, резултираат со сиромаштија која  двојно и тројно ги оптоварува  жените работнички. На пример повеќе жени работнички од  Македонија споделија дека покрај работата во фабрика , мора да се ангажираат и во земјоделството за да преживеат.

  За жал многу ретко работниците пријавуваат прекршување на работничките права и трудова експлоатација, најмногу поради страв да не  ја загубат работата или поради недоверба во институциите и судството.

  Ние го осудуваме пазарот кој ги експлоатира и прекршува правата на жените работнички особено во текстилната и кожарската индустрија.  

  Ние сметаме дека Владата треба да посвети повеќе внимание на мерките за сузбивање на трудовата експлоатација,  заштитата на човековите права, вклучувајќи ги и работничките права  и истите да бидат приоритет во нејзината работа.

  Како организација ќе продолжиме да ги заштитуваме и да се бориме за правата на жените работнички,  жртвите на трудова експлоатација и трговија со луѓе.  Ве потсетуваме дека истражувањето на Отворена порта можете да го проследите на следниов линк: http://www.lastrada.org.mk/mainarchive/The-real-cost-of-our-shoes-REPORT-SUPER-LOW.pdf

   

  Дознајте повеќе!
 • Превенција од трговија со деца преку обработка на едукативен филм Набљудувачи

  Отворена Порта спроведе низа на работилници во 12 средни училишта во Скопје и Куманово, каде младите- средношколци имаа можност да го проследат филмот „Набљудувачи“ и да дискутираат на тема превенција од трговија со луѓе. 
  Филмот набљудувачи е 36 минутен филм , снимен во форма на колаж, кој се состои од 3 различни приказни за трговија со деца и млади. Филмот е од едукативен карактер и во последните секвенции од приказната се прикажува еден од многуте начини на конструктивно разрешавање на ситуацијата во кое се нашло детето/младата личност , и којашто не би довела до искуство со трговија со луѓе. 
  Низ овој пристап на анализа на филмот со учениците, се испраќа јасна порака дека некои различни ситуации во кој може да се најде било која млада личност, кој се дел од секојдневниот живот, можат да доведат до позитивни или негативни искуства , зависно од начинот на кој реагираат сите клучни актери во таа ситуација(семејството, младите, заедницата, стручниот персонал од училиштата, наставниците) кои се грижат за благосостојбата на детето. 
  Преку гледањето на филмот и дискусија со учениците се овозможува да се разбере сложеноста на феноменот на трговија со луѓе и да се согледаат можните начини за заштита и намалување на ризикот од трговија со деца. 
  Активностите беа организирани во партнерство со Набљудувачката мисија на ОБСЕ во Скопје.
  Превенција од трговија со деца преку обработка на едукативен филм Набљудувачи. 

      

  За да го погледнете филмот ве молиме отворете го следниов линк: https://www.youtube.com/watch?v=Thb6Ccot9as 

   

  Дознајте повеќе!
 • Нова регионална иницијатива на ИРИС МРЕЖА

  Нова регионална иницијатива на ИРИС  МРЕЖА

  Заеднички состанок, Скопје, 02.март 2018, домаќин Отворена порта

  Целта на состанокот е преставување на  новите можности на соработка и поддршка на членовите на ИРИС мрежата.

  Повеќе за проектот можете да погледнете на следниов линк: http://iris-see.eu/new-regional-initiative-of-the-iris-network-csos-for-protection-sensitive-migration-management/

  Дознајте повеќе!
Видеа
 • МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
  МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
 • Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
  Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
 • КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
  КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
 • Спречи, Заштити, Надомести
  Спречи, Заштити, Надомести
 • Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
  Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
 • Банер Хана
  Банер Хана
Донатори
Top