Архива

Работилници со децaта бегалци 2015-12-17
Денес, 2 декември се одбележува Меѓународниот ден за укинување на ропството 2015-12-02
Огласот е затворен 2015-11-01
2015-09-28
ОТВОРЕНА ПОРТА објавува ОГЛАС за нови 11 работни позиции 2015-07-06
ОТВОРЕНА ПОРТА поради зголемениот обем на работа објавува ОГЛАС 2015-08-17
2015-09-10
Денес, по повод Светскиот ден за борба против трговијата со луѓе, Отворена Порта и Меѓународната мрежа Ла Страда Интернационал потсетуваат дека најдобар начин да се заштитат тргуваните лица е да се осигура дека нивните права се почитуваат и се промовираат ! 2015-07-30
Тренинг за следење на судските процеси за кривично дело трговија со луѓе 2015-04-30
Зајакнување на социјалните вештини и компетенции на идните социјални работници 2015-07-16
Реинтеграција на жртвите од трговија со луѓе 2015-06-30
Зајакнуавање на соработката на граѓанските организации за заштита на децата од експлоатација 2015-04-30
Усвоен нов Ла Страда стратешки план 2016-2020 2015-07-01
Обезбедена поддршка на 187 лица- баратели на азил 2015-07-16
15 години јубилеј на Отворена Порта 2015-05-30
ОФИЦИЈАЛНО ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИ ЗА НАЈДОБРИ НОВИНАРСКИ СТАТИИ НА ТЕМА ТРГОВИЈА СЛО ЛУЃЕ 2015-05-30
Трет анимиран ТВ спот за трговија со луѓе 2015-05-27
8ма Ла Страда НВО Платформа - ,,Обединети против трговијата со луѓе,, 2015-06-30
20 години помош и поддршка 2015-05-26
9-20 Март 2015-59тата Комисија на Статусот на Жената, Њу-Јорк, 2015-02-01
ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ТРАНСНАЦИОНАЛНИОТ УПАТЕН МЕХАНИЗАМ ЗА ДЕЦА ВО ДВИЖЕЊE 2015-02-01
Програма за поддршка на баратели на азил 2015-03-01
Втор ТВ спот – Крени гои гласот проти трговијата со луѓе 2015-02-01
СОС линија за информација, поддршка и заштита од трговија со луѓе 2015-02-01
,Плата за пристоен живот во текстилната индустрија во Турција и во Европските пост-социјалистички земји – конкретни пристапи и стандарди" 03-05 Март 2015 година, Истанбул. 2015-03-01
Не ми го одземајте моето детствo 2015-02-01
Отворена Порта партнер на нов проект за правна заштита на жените 2015-04-15
АПРИЛ -БЕЗ ЕКСПЛОАТАЦИЈА 2015-04-06
Награда за најдобри средношколски мултимедијални проекти во Македонија. 2015-04-06
“Балкан Делувај Сега –против трговијата со луѓе !-2 2015-04-06
ЈAВЕН ПОВИК 2015-02-01
Ла Страда, 20 годишнина -20 години промоција на правата на тргуваните лица. 2015-03-04
 • СОЗДАДИ НАДЕЖ Хуманитарен базар на ракотворби


  СОЗДАДИ НАДЕЖ е мотото под кое во очи на Светскиот ден на бегалците ќе се одржи продажен хуманитарен базар на ракотворби кои ги изработиле бегалци. 
  139 лица бегалци и мигранти изработија преку 100 парчиња накит, украси и слики како дел од 15 работилници за арт терапија одржани во транзитните центри Табановце и Винојуг, како и во прифатниот центар Визбегово. 
  Ракотворбите ќе бидат на продажба, а собраните средства ќе се употребат за поддршка на потребите на бегалците и мигрантите во Македонија.
  Проектот на УСАИД за заштита на правата на бегалците и мигрантите, спроведен од Македонско здружение на млади правници во соработка со Отворена Порта - Open Gate: La Strada Macedonia ве кани да бидете дел од овој настан и да придонесете кон зајакнувањето на јавната свест за бегалците и кон добросостојбата на овие лица.
  USAID Macedonia #withrefugees #refugeeday 

  Дознајте повеќе!
 • ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобар мултимедијален производ на тема „Трговија со луѓе

  Здружението за акција против насилство и трговија со луѓе Отворена Порта
  објавува:

  ЈАВЕН ПОВИК
  за избор на најдобар мултимедијален производ на тем
  „Трговија со луѓе“

  Предмет на јавниот повик е избор на 3(три) најдобри мултимедијални производи на тема ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ. Младите од Р. Македонија може да аплицираат на конкурсот со мултимедијален производ кој што користи компјутер и било која комбинација од три или повеќе од следниве дигитални медиумски видови: текст, звук, видео, графика и анимација. Креативниот и иновативниот мултимедијалниот производ треба да биде од едукативен и информативен карактер и да ја обработува темата трговија со луѓе.  За повеќе информации отворете го следниов линк: Јавен оглас за мултимедијален производ.pdf

  Дознајте повеќе!
 • ЈАВЕН ПОВИК за избор за најдобра новинарска статија на тема ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ

  Здружението за акција против насилство и трговија со луѓе Отворена Порта
  објавува:

  ЈАВЕН ПОВИК
  за избор за најдобра новинарска статија на тема
  ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ

  Здружението на граѓани „Отворена Порта‘‘  распишува јавен повик за избор за најдобра новинарска статија на темата ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ. Оваа награда има за цел да придонесе во борбата против трговијата со луѓе и да ја зголеми јавната свест во однос на овој проблем и да ја подобри идентификацијата.

  за повеќе информации отворете го следниов линк: Јавен оглас за новинари.pdf

  Дознајте повеќе!
 • Соочување со траумата преку арт терапија- работилница за бегалци и мигранти

  Во периодот од 6ти до 10ти февруари, во Центарот за баратели на азил во Визбегово се одржаа пет од петнаесет планирани работилници наменети за бегалците и мигрантите баратели на азил, со методот на терапија со уметност- или арт терапија.

   

   На овие работилници учествуваат 45 лица на различни возрасти, кои доаѓаат од Сирија, Иран и Косово. Арт терапијата претставува креативен пристап кон соочувањето со доживеана траума. Учесниците имаат прилика да изработуваат накит, да цртаат и сликаат, притоа комуницирајќи со терапистите, во разговор, но и преку уметничката творба. Приодот на арт терапијата овозможува лицето и терапистот да се поврзат преку творбата, која претставува фокус за дискусија и анализа.

   

  Дополнителна цел на овие работилници е да ја подигнат самодовербата, но и јавната свест за сериозноста на состојбата во која се наоѓаат бегалците и мигрантите. Работилниците се дел од Проектот на УСАИД за заштита на правата на бегалците и мигрантите, спроведен од страна на Македонско здружение на млади правници во соработка со Отворена порта/Ла Страда.

                                           

   

   

   

  Дознајте повеќе!
 • Огласот е затворен -ОГЛАС ЗА ПРИВРЕМЕНО АНГАЖИРАЊЕ НА КОНСУЛТАНТИ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ЈАВНИ НАСТАНИ „СПОДЕЛУВАЊЕ НА ЖИВОТНИ ПРИКАЗНИ“
  Дознајте повеќе!
 • Дознајте повеќе!
Видеа
 • МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
  МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
 • Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
  Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
 • КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
  КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
 • Спречи, Заштити, Надомести
  Спречи, Заштити, Надомести
 • Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
  Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
 • Банер Хана
  Банер Хана
Донатори
Top