Добродојдовте во Отворена Порта - Ла Страда Македонија

Отворена Порта – Здружение за акција против насилство и трговија со луѓе започна со работа во 2000 година кога група на жени ентузијасти ја препознаа сериозноста на проблемот од трговија со луѓе во Р.Македонија и решија да го дадат својот придоне преку основање на организацијата. Истата година, Отворена Порта се регистрираше како независна, критички настроена, неполитичка, невладина и непрофитавилна организација подготвена да ги промивира човековите права и да ги застапува интересите и потребите на лицата кои се под ризик или претрпеле насилство и трговија со луѓе.

Отворена Порта се води целосно од својата мисија, која е утврдена во Стратешката програма(2012-2015), како и врз основа на својот изграден пристап кон целната група и останатите политики.


 • ОГЛАС ЗА ПРИВРЕМЕНО АНГАЖИРАЊЕ НА КОНСУЛТАНТИ ЗА УМЕТНИЧКИ И КРЕАТИВНИ РАБОТИЛНИЦИ
  Дознајте повеќе!
 • Најпосле правда   

  Денеска, на европскиот ден за борба трговијата со луѓе, ние, НВОи, ги повикуваме
  владите на земјите во Европа да ги имплементираат 10те постапки за дејствување
  кои се опишани подолу, а со помош на кои жртвите на трговија
  ќе си го остварат правото на компезација и ќе се елиминираат
  сите препреки кои ги спречуваат жртвите
  на остварување на ова право.

   Погледнете го целосниот извештај + 10 постапки

  Оваа кампања е дел од проектот Balkans ACT NOW II, кој има за цел да ги контролира
  националните политики за превенција на трговијата со луѓе и да поттикне подобрување
  на пристапот кон компензација за жртвите на
  трговија со луѓе и друг вид насилни кривични дела.

  Дознајте повеќе!
 • Огласот е затворен
  Дознајте повеќе!
 • Сара од Сирија

  Мајка со својата 9 годишна ќерка Сара ја напушта Сирија бегајќи од бомби и рушевини. Сака светла иднина за своето дете. Не сака да биде сведок на уривање и уништување на нивните домови и училишта. Сара сака да учи и е надарено дете кое што заедно со нејзината мајка е активно вклучено во креативните и едукативните работилници кои ги спроведува тимот на Отворена Порта/ Ла Страда во ПЦ Визбегово.  Благодарност до нашиот партнер УНХЦР Скопје со чија помош Отворена Порта ги спроведува активностите во ПЦ Визбегово.

  A mother with her 9 years old daughter Sara left Syria running away from bombs and ruins. She wants bright future for her child. She doesn’t want to witness the demolition and destruction of their homes and schools. Sara wants to learn and is a gifted child who is actively involved with her mother in the creative and educational workshops conducted by the team of Open Gate / La Strada in the PC Vizbegovo

  Дознајте повеќе!
 • Со здружен труд кон подобро здравје

  Со децата и родителите се трудиме да го зачуваме здравјето на мајките и децата во транзитниот центар. Благодарение на нашите донатори ТДХ кои ни помогна во изработката на прирачникот. Прирачникот активно помага и влијае на подогнување на свеста за заштита на здравјето. Со здружен труд кон подобро здравје. La Strada- Табановце.

  With children and parents we are trying to preserve the health of mothers and children in transit center. Thanks to our donors TDH who helped us in the preparation of the manual. This manual actively helps and affects to raising awareness of health protection. Our motto is "With together effort to better health".

   

  Дознајте повеќе!
 • Да кажеме ДА за подобар живот на сите бегалци

  Да кажеме ДА за подобар живот на сите бегалци, Да за почитување на нивните човекови права
  20. јуни-Светски ден на бегалците –ден на сите лица кои се принудени да кажат збогум на својата татковина, на првата љубов, своите пријатели, роднини, мајка, татко ....да остават дел од својот живот.
  Милион деца никогаш нема да заборават и да се справат со траумата која што ја преживеале, пеколот низ кој што го поминале во непознатото. Да се запрашаме- Колку ли се тие винови што по случаен избор се избркани од своите домови, угнетувани?. Иако многу се зборува за човековите права, се донесуваат конвенции, закони, директиви и стратегии сепак и ден денес многу луѓе и деца не се во можност да ги уживаат.
  По повод Светскиот ден на бегалците, Отворена Порта во прифатните кампови во Виноју/Гевгелија, Табановце и во Центарот на баратели на азил спроведе низа на активности со мигрантите/бегалците и барателите на азил кои престојуваат во Македонија, меѓу кои: спортски активности, посета на зоолошката градина во Скопје, игри со деца, вечера со традиционална храна и др. 
  Преку спроведување на овие активности Отворена Порта сака Да каже ДА за подобар живот на сите бегалци, Да за почитување на нивните човекови права.

    

   

  Дознајте повеќе!
Видеа
 • МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
  МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
 • Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
  Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
 • КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
  КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
 • Спречи, Заштити, Надомести
  Спречи, Заштити, Надомести
 • Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
  Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
 • Банер Хана
  Банер Хана
Донатори
Top